esmaspäev, 13. detsember 2010

Ajapiire ühendav fotonäitus


Fotograafianäitus Üle ühe põlve“

Fotonäituse pealkiri viitab kahe autori (Kalju Mihkelson, Merli Antsmaa) sugulusele – vanaisale ja lapselapsele. Nad pole küll kunagi kohtunud, kuid fotograafia on see, mis neid ühendab. Hiljuti sattusid üks osa Kalju Mihkelsoni 1950.-1960. aastatest pärit fotosid lapselapse Merli Antsmaa kätte. Inspireerituna nendest fotodest ning teatavaid fotograafiahuviga seonduvaid sarnasusi märgates tekkis idee fotoprojektist, kus tuua suuremalt välja vanad fotod ning nende kõrvale võrdluseks fotod tänapäevast. Idee on näidata eluolu erinevusi, kuid ka sarnasusi – mis need täpsemalt on?
Fotonäitus rändab ringi Eestis, kuid plaan on viia see laiendatud kujul ka välismaale. Üle on veel vaadata mõned Kalju Mihkelsoni filmirullid – ehk leidub seal nii mõndagi huvitavat ja inspireerivat.
Kalju Mihkelson (sünd 1931, surnud 1976) oli Pärnumaal, Häädemeeste kandis külapiltnik. Ta tegi fotosid külaelust – pidustused, poseerimised, perepildid, matused jms. Näitusel olevad fotod on umbes ajavahemikust 1950-1960.

Merli Antsmaa (sünd 1986) pole oma vanaisa kunagi näinud, kuid tunnetab ühtsust fotograafia näol. Selle tegevusalaga alustas ta 2006. aastal ning on siiamaani aktiivne pildistaja. Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias õppimine andis hea võimaluse jäädvustada muusikute, tantsijate, näitlejate jt eksamitöid, samuti andis hea pildistamiskogemuse aktiivne kultuurisündmuste külastamine. Fotod on ajavahemikust 2006-2010. 


Praeguseks on näitus üleval olnud Pärnus Endla Teatrigaleriis, Viljandi Pärimusmuusika Aidas, Kurtna koolis, Mayfield Art Centre (iirimaa) ning Tartus Ülikooli kohvikus - hetkel seal üleval kuni 27. veebruarini 2011).

1 kommentaar:

mammu ütles ...

Nii TORE! Ma üritan kindlasti Tartus vaatama minna.