laupäev, 27. veebruar 2010

"Precious: based on the novel Push by Sapphire"


Pool filmi ootasin seda, mis näitaks, miks just see film nii eriline on, et kandideerib paljudes Oscari kategooriates ning on auhindu võitnud. Jah, see oli tõsielul põhinev ja annab juurde dramaatilisust. Jah, tegemist on mustanahaliste filmiga, mis annab palju juurde just USAs, kuid mind see ei puudutanud. See tähendab, ma ei saa öelda, et teema mind absoluutselt ei kõigutanud - see tekitas kurbust, vastikust, kuid jäi siiski kaugeks.

Film on siis ülekaalulisest ja sotsiaalselt väljajäänud naisest, keda kutsutakse nimega Precious (tõlgituna hinnaline). Ta on 16, loeb vaevu, kirjutab halval tasemel, tema kodune seis on halb - ema joob, suitsetab, alandab, tema isa on korduvalt teda vägistanud. Precious on filmi alguses teist korda rase. Oma isast. Teist korda.

Kõik on nii katki ja sellest film ongi: kuidas ja kas saab katkist inimest parandada? Filmis pöördub kõik siis, kui Precious saadetakse alternatiivsesse kooli, kus on mitmed probleemidega noored naised koos.

Kuigi teema on tähtis ja valus, on filmis veidraid kohti. Kui alguses on tugevalt eristatavad päriselulised stseenid ja unenäolised unistuste kohad, siis need kippusid mingil hetkel hägustuma. Võimalik, et see oligi meelega, kui jälgida filmi kulgu.

Samas leidus filmist lähtudes häid osatäitmisi (Mn'Nique, Mariah Carey, Paula Patton).

Hinne 4/5 siiski.

Režissöör: Lee Daniels
Osatäitjad: Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton, Mariah Carey jt

Kommentaare ei ole: