teisipäev, 23. veebruar 2010

"A serious man"


Väga omapärase käekirjaga film. Tundub, et veidi isegi aeglane, kuid samas on terve film ühtlase tempoga. Jäi aga selgusetuks, miks alguses oli stseen n-ö vanast ajast. Kas see on legend? Juutide oma teema?

Film ise räägib perekonnast ja nende lähikondlastest. Kõik on veidrikud ja kiiksuga. Peategelane Larry on mõnusalt ja rahulolevalt elamas silmaklappidega elu, kui äkki lajatatakse talle käega vastu nägu ning äratatakse uimast üles. Naine tahab lahutust, lapsed ei allu talle, vend on seotud kahtlaste asjadega, naaber käib närvidele, naabrinaine on liiga seksikas jne. Juhtub asju, mis panevad ta mõtlema, et just tema on süüdi. Ta käib kolme omanäolise rabi jutul (ühe jutule ta küll otseselt ei pääse). Ta saab abi advogaadilt, psühholoogilt, tuttavatelt. Temaga juhtub veidraid asju, kõik muidugi korraga. (Narkouimas) poja bar mitsva ajal hakkab vaikselt elu rööpasse minema. Nii tema kui ta naine lepivad ära, töö juures läheb paremini, pereelu saab jalad alla ja siis... On filmi lõpp, mis tuleb nii ootamatult, et esialgu ei oska muud öelda ku "mida kuradit?" Kas nii jääbk? Ja jäigi. Lõpp on täpselt selline, et "mõtle ise, mis saab", sest päris halb seis on.

Film on rahuliku tempoga, mis on aga kahe otsaga asi. Mõnes mõttes annab see veidrust juurde, samas oleks võinud ka tempoga rohkem vinti peale keerata. Just nimelt kiirelt ja segaselt. Taotuslik aeglus mõjus samas ka, sest ka peategelasel läks aega, et aru saada, kellega kõik need halvad asjad juhtuvad.

Filmis oli palju veidraid tegelaskujusid, keda oli nauditav vaadata. Sõnadeta suudeti teha erinevaid kibestunud või lihtsalt omapäraseid karaktereid.

Film ei ole halb. Natuke küll aeglane, aga võib olla isegi hea. See, et lõpus jõuti peaaegu algusesse tagasi ning siis keerati vint uuesti peale, on hea. Jättis ikkagi mingisuguse tunde sisse. Ja pole ammu nii head ning kutsuvat treilerit näinud kui sellel filmil. Samas oleks võinud film hullumeelsusega samal tasemel olla.

Hinne 4/5

Režissöörid: Ethan ja Joel Coen
Osades: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff, Jessica McManus jt

Kommentaare ei ole: